Movies That Matter: History – Memory – Commemoration / Java

Filmscreening en nagesprek in samenwerking met Movies That Matter

  •  
Film Panelgesprek 
Gasten
  • Hans van Houwelingen
  • Iswanto Hartono
  • Mirwan Andan
Moderator
  • Wim Manuhutu

Op bevel van Sukarno werden bijna alle koloniale standbeelden in Indonesië neergehaald en straatnamen veranderd na de onafhankelijkheid. Men wilde snel vooruit kijken en het verleden achter zich laten. In Nederland bleven koloniale monumenten behouden, maar ze werden steeds omstredener. De vraag hoe mensen herdenken in de afwezigheid van gedenkplaatsen, of in de aanwezigheid van omstreden standbeelden, draagt bij aan het groeiende debat over ons koloniale verleden.

History - Memory - Commemoration (Geschiedenis - Herinnering - Herdenking) is een langlopend onderzoeksproject van de Nederlandse kunstenaar Hans van Houwelingen, samen met Iswanto Hartono en Mirwan Andan van het Indonesische kunstenaarscollectief ruangrupa. In samenwerking met De Balie maken zij zeven films over specifieke locaties uit de koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië: Java, Aceh, Nias, Nederland, de Molukken, Sulawesi en Papoea.

Hoe worden geschiedenis, herinnering en herdenking beïnvloed door factoren als locatie, politiek, religie, cultuur, onderwijs, familiegeschiedenis, geschiedschrijving, persoonlijke verhalen en de tijdsgeest? Tijdens Movies that Matter wordt de eerste film - JAVA - opgenomen in Jakarta, gepresenteerd.

Na de film volgt een nagesprek met Hans van Houwelingen, Iswanto Hartono, Mirwan Andan, met als moderator Wim Manuhutu.

Hier vind je alle evenementen, tentoonstellingen, talks, workshops en performances die Nest organiseert.

2024