In Kunstmuseum: Janice McNab – Our Spectral Gardens

  •  
Externe locatie Lezing 

Let op: dit evenement vindt plaats in Kunstmuseum Den Haag.

Voor de catalogus die is verschenen bij de tentoonstelling over Hilma af Klint & Piet Mondriaan. Levensvormen in Kunstmuseum Den Haag schreef Janice McNab een tekst – onderdeel van een uitgebreider onderzoek naar het werk van Af Klint – met de titel ‘De schoonheid van het alledaagse’.

De focus hierin ligt op haar archiefonderzoek naar The Ten Largest (1907), een sleutelwerk van Hilma af Klint, en onthult de verwerking van de patronen en kleuren van Zweeds volkstextiel in deze grote panelen. In haar lezing zal McNab dieper ingaan op de vitalistische wortels van deze patronen en hoe de spookbeelden van dergelijke premoderne ideeën Klints spiritueel gedreven artistieke onderzoek achtervolgen. De lezing zal ook de relevantie van dit onderzoek voor vandaag onderzoeken en het verbinden met de hedendaagse eco-vitalistische ideeën die in McNabs eigen schilderkunst voorkomen.

Janice McNab - The Rift Valley

Janice McNab is een Schotse kunstenaar en academicus die al meer dan twintig jaar in Nederland woont. Van 12 oktober tot 5 november is haar nieuwe serie Our Spectral Gardens te zien in de Haagse galerie Maurits van de Laar. Ze is tevens Head MA Artistic Research op The Royal Academy of Art en publiceerde diverse artikelen, onder meer over het werk van Af Klint.

De lezing is Engelstalig. Meld je aan via de website van Kunstmuseum Den Haag.

Hier vind je alle evenementen, tentoonstellingen, talks, workshops en performances die Nest organiseert.

2024