Richtje Reinsma – Productervaring

  •  
Performance 

Richtje Reinsma schrijft, tekent en maakt installaties en performances. Vaak vormen alledaagse kwetsbare en intieme ervaringen haar uitgangspunt, zowel ontleend aan haar eigen bestaan als dat van anderen.

Nest en Mister Motley nodigden Reinsma uit om voor MYBODY. COM een audiowerk te maken en zich daarbij te laten inspireren door het boek ‘do it: the compendium’ (2013) van Hans Ulrich Obrist, een verzameling instructies van uiteenlopende kunstenaars voor performances en beeldende kunstwerken.

Op basis van het vermoeden dat haar bezittingen haar dagelijks instrueren — sommige bijzonder krachtig — maakt Reinsma de serie Productervaring, die gedurende de looptijd van de tentoonstelling groeit.

Het eerste deel ontstond in reactie op de iPhone, ook een van de mogelijke afspeelmedia van het werk. Een turbulente objectmeditatie leidde Reinsma naar het ‘spreekstuk’ Publikumsbeschimpfung van Peter Handke uit 1966, een toneeltekst (of anti-toneeltekst) die haar iets te zeggen bleek te hebben over de relatie mens-smartphone. Reinsma selecteerde en bewerkte een aantal fragmenten en schreef daarop verder.

Het tweede deel is gewijd aan de crucifix – het in talloze formaten en materialen uitgevoerde religieuze voorwerp waarop een gemartelde, vermoorde, vrijwel naakte man is afgebeeld. Reinsma is niet religieus opgevoed maar werd met grote regelmaat meegenomen naar christelijke architectuur en kunst. Ze peinsde als kind over de boodschap van het kruisbeeld, dat haar grote angst aanjoeg en tegelijkertijd fascineerde.

De derde en laatste Productervaring draait om de deur. De beweegbare afsluiting van een opening, zowel bestemd om te isoleren en beschermen als om toegang te verschaffen. Regelmatig overvalt Reinsma opnieuw de verwondering, rijdend door straten vol deuren, over de hulpstukken waarmee zij en haar soort de ruimte van de wereld claimen en voorzien van eindeloos veel grenzen.

Hier vind je alle evenementen, tentoonstellingen, talks, workshops en performances die Nest organiseert.

2024