Fred Sandback

Over Fred Sandback

Als tiener raakte Fred Sandback (1943-2003) geïnteresseerd in muziek en maakte hij zelf snaarinstrumenten zoals dulcimers en banjo’s. Muziek en snaarinstrumenten hebben zijn hele carrière een prominente rol gespeeld en hebben zijn werkwijze sterk beïnvloed.

In 1969 rondt Sandback zijn Master of Fine Arts af, te Yale in New Haven (VS). Op school raakte hij geïnspireerd door zijn docent Donald Judd, die hem nog lange tijd na de academie stimuleert en helpt exposeren. De sculpturen van Fred Sandback creëren naar eigen zeggen voetgangersruimte (“pedestrian space”) waardoor een toeschouwer de omgeving en het volume van de ruimte op een nieuwe manier kan waarderen. Hoewel Sandback meestal met gekleurd acrylgaren werkt, gebruikte hij in sommige van zijn vroegere sculpturen staaldraad, elastiek en touw. Sandback paste ook grafische technieken en tekst toe, maakte kleine houten bas-reliëfs en sneed vormen uit museumkarton.

De kunstwerken van Sandback zijn vertegenwoordigd in tal van collecties zoals het Kunstmuseum Den Haag, die de installaties aankocht in 2014, en (o.a.) het Art Institute of Chicago, Dia Foundation, Centre Pompidou, MoMA, Guggenheim Museum, Whitney Museum, Pinakothek der Moderne en British Museum.

Fred Sandback: The measurement of space

Solotentoonstelling Fred Sandback i.s.m Kunstmuseum Den Haag

Kunstenaar
Met makers
  • Maria Barnas – beeldend kunstenaar
  • Meyer-Chaffaud – dansgezelschap
  • Michelle de Bruijn – meditatie expert, wetenschapper
  • Studio LOOS VanBergen/VanKreij – interactieve muziekperformers

In een tijd waarin over-bewustzijn is van de ruimte die we innemen, met name ten opzichte van elkaar, toont Nest ‘Fred Sandback: The Measurement of Space’. Met simpel gespannen draden maakt Sandback een lege ruimte tot een indrukwekkende ervaring. In Nest worden twee grote installaties van zijn hand getoond. Tevens reageren er makers vanuit verschillende disciplines op de tentoonstelling. Zij geven een interpretatie van hun intieme ontmoeting met de leegte. Deze vertalingen zullen gedurende de tentoonstellingsperiode worden uitgezonden op de website en via sociale mediakanalen van Nest.

‘Fred Sandback: The measurement of space’ is een samenwerking met Kunstmuseum Den Haag. De tentoonstelling is een extra zomerprogramma in Nest en komt in plaats van de tentoonstelling die wegens COVID19 verplaatst is. We bieden bezoekers een unieke kans de tentoonstelling individueel te ervaren.*

*Wil je met meer mensen komen? Dat kan ook. Een tijdslot mag geboekt worden voor meerdere mensen (met een maximum van 15).