The True Cinderella Story

Kunstenaar
  • Biljana Kanevche
Curator
  • Eelco van der Lingen

Op 9 december 2014 stierf Biljana Kanevche (1990 – 2014).

Ze was net afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Ze was nog geen 25 jaar oud, maar wilde niet meer verder leven. Had ze dat wel gedaan dan was haar werk waarschijnlijk opgenomen geweest in een tentoonstelling bij Nest of een andere prestenatieplek voor hedendaagse beeldende kunst. Dat was dan ongetwijfeld de start geweest van een veelbelovende carrière, want Biljana was een getalenteerd kunstenaar.

Nu laat ze een beperkt, maar consistent oeuvre na. Een oeuvre waarin twijfel over het bestaan wordt afgewisseld met performatieve bespiegelingen op haar Macedonische achtergrond en de hedendaagse consumptiemaatschappij waarbinnen ze functioneerde. Haar benadering werd gekenmerkt door een nuchtere blik in combinatie met een poëtische insteek, waarin zowel haar verblijf in Nederland als haar afkomst uit Macedonië valt te herkennen. Het laatste werk dat ze maakte draagt de titel The True Cinderella Story. Achteraf bezien is de ironie nog groter dan op het moment van productie.

Een aantal collegae van Biljana vond dat haar werk, ondanks haar verscheiden, recht had op een deugdelijke presentatie. Zij benaderden Nest met de vraag een presentatie te organiseren. Bij Nest konden we ons daar helemaal in vinden. We hebben daarom een plek vrijgemaakt voor een extra One Nest Stand op 28 mei, eentje volledig gewijd aan het werk van Biljana Kanevche. We gunnen haar dit kleine retrospectief onder de veelzeggende titel van haar laatste werk en we hopen dat dit alsnog mag leiden tot de aandacht die ze verdiende.

One Nest Stands zijn tentoonstellingen van één avond. The True Cinderella Story is te zien op donderdag 28 mei tussen 20.00 en 24.00 uur en tijdens Hoogtij op vrijdag 29 mei tussen 19.00 en 23.00 uur.

Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png