Vanaf april 2024 verhuist kunstruimte Nest voor een jaar naar het Laakkwartier in Den Haag, terwijl het huidige pand klimaatneutraal wordt gemaakt.

Voor de periode van een jaar maakt Nest onder de naam ‘Nest in Laak’ tentoonstellingen en programma’s in de grote industriële loods naast club en restaurant Laak. In deze nieuwe ruimte aan de Verheeskade 321 presenteert Nest vanaf 2024 een experimenteel en multidisciplinair kunstprogramma.

Terwijl Nest naar de nieuwe locatie in Laak verhuist, wordt het huidige DCR-gebouw aan het De Constant Rebecqueplein in opdracht van de gemeente volledig verduurzaamd. Deze ingrijpende renovatie duurt naar verwachting ruim een jaar. Nest verhuist om die reden naar Laak. De industriële ruimte waar Nest zich zal vestigen is een volledig andere omgeving dan het huidige pand en biedt een uitgelezen kans om op immersieve en interdisciplinaire wijze te programmeren.

Sneakpreview tijdens Rewire

Op 6 en 7 april opent Nest in Laak voor het eerst haar deuren. In samenwerking met het Haagse Rewire Festival presenteert Nest de wereldpremière van Before We Love: 12 Gates, een door Atelier Impopulaire ontwikkelde opera rondom het verhaal en erfenis van de legendarische activistische UMBRA Poets Workshop (1961–1963) uit New York. Dit weekend vormt het startsein van het programma dat draait op Deep Listening, een methode om radicaal te luisteren die haaks staat op de voortrazende koers van afleiding en verzadiging. Tegelijkertijd gaat dit hand in hand met de club Laak, waar uitzinnig dansen, escapisme en verstilling naast elkaar bestaan. Vanaf 24 mei toont Nest de installatie The Singing Parliament van multidisciplinair kunstenaar Henk Schut. Een polyfoon landschap van 150 luidsprekers, evenveel als er zetels in de Tweede Kamer zijn. Deze onderdompeling in geluid is een ode aan aandachtig luisteren.

The Nest

De entree van Nest in Laak wordt getransformeerd naar ‘The Nest’: een ontmoetingsplek voor de buurt, kunstenaars en studenten. Hier vinden workshops, performances en gesprekken plaats, er is een winkel, een gratis kunstboekenkast en er staat voor iedereen altijd een kopje koffie of thee klaar.

De educatietrajecten van Nest zoals Verwend Nest voor kinderen, de Jonge Stadsfotograaf voor scholieren van de Johan de Witt Scholengroep en de samenwerking met Art-S-Cool zullen op de nieuwe locatie worden doorgezet. Daarnaast worden lokale samenwerkingen in de wijk opgezet.

NB: Naar aanleiding van de nieuwe locatie in Laak krijgt Nest veel voorstellen voor kunstwerken, tentoonstellingen of programma’s. We zitten midden in de verhuizing en zijn druk bezig met de ontwikkeling van het tentoonstellingsprogramma. Het kan dus zijn dat het even duurt voor je antwoord van ons hebt. Dankjewel voor het geduld en het enthousiasme.