70% – Titia Frieling en Gijs Frieling

Tentoonstelling bij No Limits! Art Castle

Kunstenaars
  • Titia Frieling
  • Gijs Frieling

De tentoonstelling 70% toont het werk van Gijs Frieling (1966) met zijn moeder Titia Frieling (1944).

No Limits! Art Castle wordt getransformeerd tot een poppenhuis op menselijke maat. Het fineer op de muren, de plafonnières op het plafond, de tapijten, ramen en deuren worden op ware grootte met ei tempera geschilderd. Het huis wordt ingericht met de borduurwerken en keramiek van Titia en haar vriendinnen. 70% biedt een dak aan kunst die lange tijd amper in de institutionele kunstwereld werd getoond, omdat het in de avonduren, tussen werk en huishouden door, aan de keukentafel werd vervaardigd.

Titia van Osselen werd op 9 oktober in de hongerwinter van 1944 in Culemborg geboren. Op haar vijfde maakte ze een kroon van papier en plakte er houtkrullen aan. Toen ze de kroon ook achter op de fiets naar school op wilde houden zei haar moeder Nelke: “maar dan kijken alle mensen naar je”. “Dat wil ik nu juist” zei Titia. Ze studeerde drie jaar rechten in Leiden en ontmoette Dirk Frieling. Zijn jasjes roken naar de keuken van een Chinees restaurant en ze werd verliefd op hem. In 1966 werd kort nadat ze trouwden Gijs geboren. Op latere leeftijd, nadat ze nog twee kinderen gekregen had, ging Titia naar de avondopleiding van de Rietveld Academie om binnenhuisarchitectuur te studeren. Haar afstudeerproject was het bedenken en ontwerpen van een nieuwe functie voor pakhuis het Veem aan de van Diemenstraat dat toen op de nominatie stond om gesloopt te worden. Een periode ontwierp ze keukens en andere inrichtingen voor bekenden en onbekenden. Daarna werd ze hoofd organisatie van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daar organiseerde ze onder andere een grote tentoonstelling van Zondagsschilders die vervolgens tien jaar lang jaarlijks herhaald werd.

Titia is een doener, volgens haar man Dirk (1937-2011) mikt ze bij de dingen die ze doet op de 70% als resultaat en voelt daarom geen drempel om met wat dan ook direct te beginnen. Jaren schilderde ze iedere dinsdagavond met een vriendin aan de keukentafel. Later ging ze daarbij borduren in vrije steek, waarbij schilderijen van Rousseau le Douanier en van haar zoon Gijs dienden als inspiratie.

Zoon Gijs ging in 1986 naar de Rietveld Academie en studeerde af als schilder. Hij maakt inmiddels alleen nog muurschilderingen, soms zo klein als een wc-muurtje en soms kerk-vullend. Enkelen zijn permanent, de meeste worden na een tijdje overgeschilderd. Hierin wordt hij geholpen door zijn oudste zoon Daan Frieling.

70% viert de zondagsschilder én de vrije steek in drie generaties Frieling.

Let op: deze tentoonstelling vindt plaats bij No Limits! Art Castle, op het terrein van Sexyland World in Amsterdam.

Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png
  • Prins Bernhard Cultuurfonds - horizontaal - zwart.png
  • vsbfonds-pay-off-zw.png