Out and About - Bob Demper

Kunstenaars
  • Bob Demper

Wat heeft je het afgelopen jaar beziggehouden?

“De eerste paar maanden van Covid vergde veel aanpassing. De laatste 3 jaar heb ik gewerkt aan een film die ik deels op wilde nemen in mijn studio en deels op locatie in Amerika. De reisbeperkingen dwongen me ertoe sommige van mijn onmiddellijke plannen te herzien, maar ik denk dat beperkingen altijd deuren openen om creatiever te worden. Hoewel deze pandemie een tijd van opsluiting is geweest, heb ik tegelijkertijd meer vrijheid ervaren dan ooit. Het heeft me in staat gesteld te werken met minder afleiding, meer routine en veel tijd om te experimenteren.

Nu kunstinstellingen op zoek zijn naar andere manieren om hun publiek te bereiken, zijn Marnix van Uum en ik begonnen met het maken van video’s voor verschillende kunstorganisaties in Den Haag. Hierdoor zijn we ook tijdens de lockdown in aanraking gekomen met kunst en hebben we veel leuke mensen ontmoet!”

Wat zien we op het gras?

“Op het gras staat de voorgevel van een flatgebouw. Hier woont de hoofdrolspeler van de film waar ik aan werk: 5000 mijl. Zijn raam kijkt uit op een typisch, smerig steegje in Manhattan. Pas veel later ontdekte ik dat het beeld van zo’n steegje alleen voortkomt uit Hollywoods visie op de stad; er bestaan er maar een handvol van en door de privatisering zijn er nog minder toegankelijk. In die zin is het een puur fictieve ruimte die alleen bestaat in het collectieve bewustzijn. Tijdens het werken aan dit decorstuk (dat werd gerealiseerd voor één specifiek shot in de film) begon ik het geleidelijk aan meer te zien als een ruimtelijke installatie. Als je het ingekaderd en vanuit de juiste hoek bekijkt, houdt het de voorgestelde realiteit in stand, maar zodra je een stap achteruit doet, is het verdwenen en wordt het iets totaal anders. Uit mijn belangstelling voor deze fragiliteit – die zeer eigen is aan cinema – komen schilderijen, sculpturen en installaties voort die zowel autonome werken zijn, als deel uitmaken van mijn films. Na deze tentoonstelling zal ik de muur naar een andere buitenruimte verplaatsen en wachten tot een duif op de schoorsteenpijp landt om de perfecte opname te maken.”

Iedere vrijdag presenteert een Haagse maker een kunstwerk op het grasveld aan het De Constant Rebecqueplein. Ondanks dat presentatie-instellingen voorlopig gesloten blijven wordt er door kunstenaars volop gecreëerd en geproduceerd in hun studio’s. Hierom nodigt Nest, zolang de lockdown duurt, iedere week een maker uit om werk te laten zien. Buurtbewoners en voorbijgangers zijn van harte uitgenodigd om het kunstwerk te komen bekijken.

Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png