Out and About – Eugenie Boon

Eugenie Boon
Eugenie Boon
Kunstenaars
  • Eugenie Boon

Wat heeft je het afgelopen jaar beziggehouden?

“Vorig jaar ben ik afgestudeerd van de HKU in Utrecht en heb in Den Haag mijn eigen studio gestart. Daar maak ik niet alleen zelf kunst, maar help ik ook startende ondernemers met fotografie en hun website. Hierdoor kwam ik in gesprek met een hoop jonge mensen die net als ik vanuit Curaçao naar Nederland zijn gekomen. Dit ontwikkelde zich tot een confronterend onderzoek naar de dualiteit binnen onderwerpen als religie, kolonialisme, gender, ongelijkheid en identiteit. Door gesprekken met mijn ouders en oma werd mij duidelijk dat sommige problemen van generatie op generatie doorgaan. Die moeten bespreekbaar gemaakt worden om een compleet verhaal te kunnen vertellen, en ik wil mijn stem hierbinnen versterken door middel van kunst.”

Wat presenteer je vandaag?

“Met het werk ‘At’e Wega!’ verhaal ik dit verhaal van dualisme dat voorkomt uit de historische relatie tussen Curaçao en Nederland. Geïnspireerd op het spel Monopoly, dat bol staat van symboliek over het vergaren van bezit en het afleggen van een reis, plaats ik suggesties en vraagtekens bij de koloniale geschiedenis van Curaçao. Bij het werk heb ik ook een performance gemaakt. Het werk is voor mij een startpunt en researchtool voor verder onderzoek naar de politieke – en economische systemen die de relatie tussen Curaçao en Nederland vormen.”

Iedere vrijdag presenteert een Haagse maker een kunstwerk op het grasveld aan het De Constant Rebecqueplein. Ondanks dat presentatie-instellingen voorlopig gesloten blijven wordt er door kunstenaars volop gecreëerd en geproduceerd in hun studio’s. Hierom nodigt Nest, zolang de lockdown duurt, iedere week een maker uit om werk te laten zien. Buurtbewoners en voorbijgangers zijn van harte uitgenodigd om het kunstwerk te komen bekijken.

Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png