Telephone

Dit najaar presenteert Nest de duotentoonstelling Telephone met het werk van schilder Philip Akkerman en muzikant Jameszoo (Mitchel van Dinther) in een surrealistische choreografie. Meer dan 350 zelfportretten van Akkerman zoeken de verbinding met de zelfspelende piano’s, synthesizers en muziekcomposities van Jameszoo. De tentoonstelling in Nest laat een bijzondere samenwerking en vriendschap zien tussen twee kunstenaars die hun medium tot in de kern hebben doorgrond.

Zowel Philip Akkerman als Jameszoo zijn kunstenaars die ontelbare uren in hun studio’s doorbrengen met een enorm oeuvre en archief tot gevolg. Beiden werken met precisie, en tegelijkertijd zit er een sterk ongefilterd karakter in hun composities. Jameszoo maakte de afgelopen jaren in binnen- en buitenland furore met zijn volstrekt eigen elektronische jazzgeluid, balancerend op technisch vernuft en waanzin. De Haagse Philip Akkerman heeft tot op heden meer dan 5000 zelfportretten geschilderd. Gedurende 40 jaar perfectioneerde hij zijn techniek door zich te beperken tot één onderwerp: een begrenzing waarin ultieme vrijheid schuilt. Dat deze ogenschijnlijk verschillende makers, van verschillende generaties, met verschillende materialen en methoden, elkaar ontmoeten en inspireren om nieuwe artistieke wegen te verkennen, is wat Telephone laat zien.

Ontmoeting

In 2015 schrijft van Dinther een mail aan Akkerman met de vraag of hij een LP-hoes wil schilderen voor zijn debuutalbum. Hij is onder de indruk van de bizarre zelfportretten en artistieke houding van de kunstenaar, nadat hij Akkermans werk had gezien in een museum. Akkerman kent de jonge jazzmuzikant dan niet, maar is groot bewonderaar vanaf het moment dat de muziek van Jameszoo uit zijn speakers weerklinkt. Het markeert het begin van een reeks samenwerkingen en een bijzondere vriendschap. Zo heeft Akkerman inmiddels meerdere LP-hoezen voor Jameszoo geschilderd en andersom componeerde Jameszoo het stuk Philip (op zijn laatste album Blind), waarbij een hallucinante videoclip verscheen met een selectie van grofweg 4000 zelfportretten van Akkerman die in vierenhalve minuut de revue passeren. Ook maakte Jameszoo een grafische partituur voor de laatste publicatie van Philip Akkerman en schilderde Akkerman een set tarotkaarten voor Blind.

Telephone

Met Telephone toont Nest een bijzondere samenwerking tussen Akkerman en Jameszoo. In drie zalen nemen de kunstenaars je mee door een surrealistische choreografie, waarin meer dan 350 zelfportretten van Akkerman de verbinding zoeken met de zelfspelende piano’s, synthesizers en muziekcomposities van Jameszoo in samenwerking met onderzoeker Jan Van Balen. Ontwerp- en productiestudio Ruimtetijd en Paul van Twist verzorgen de technische productie van deze immersieve installaties. Geen dag van de tentoonstelling is hetzelfde: de piano’s hebben een zelflerend vermogen en passen de compositie aan op wat ervoor heeft plaatsgevonden. Startpunt van de maandenlange compositie is het nummer Philip dat gaandeweg een eigen leven gaat leiden. Een ‘game of Telephone’, ofwel een vertaling van een vertaling van een vertaling van een symbiotisch werk.

Sponsors en partners
  • Mondriaan Fonds
  • Gemeente Den Haag
  • Stroom Den Haag
  • Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  • Ruimtetijd
Mede mogelijk gemaakt door
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png
  • DH_black.png
  • stroom_100pt_zw.png
  • SCI_Woordbeeld_NL_4_regels_CMYK.png
  • RT logo (2).png
Pers