Stadstekenaar: Grote Marktstraat

Tekening 
Geplaatst:
grotemarkstraat01_2023_03_def_2000px_voor_internet.jpg

De stadstekenaar (2023-2025) Babette Wagenvoort tekent samenkomsten op Haagse plekken, iedere maand publiceren we er één. Deze keer: Grote Marktstraat.

Ik wilde beginnen met een plek waarvan ik verwacht dat alle Hagenaars hem kennen, die ‘van alle Hagenaars is’ - de grote marktstraat is zo’n plek - bijna iedereen is er weleens geweest en weet dus hoe het is om hier te zijn wanneer je hier bent om (samen) te winkelen of als je op weg bent van of naar huis/het station/het gemeentehuis/café. Bovendien is de grote marktstraat van oudsher iconisch èn ‘heel gewoon’, door de combinatie van bijzondere gebouwen zoals De Bijenkorf, meer generieke winkelpanden die wellicht in iedere stad te vinden zijn en de mensen met vele verschillende achtergronden die hier komen.

Daarnaast vind ik het leuk om te beginnen met ‘een samenkomst op een Haagse plek’, waarvan je als deelnemer je niet direct bewust ben dat het überhaupt een samenkomst is. Maar als je merkt hoeveel mensen/fietsen je moet ontwijken om van de ene kant naar de andere kant van de straat te komen dan is het duidelijk dat er wel degelijk sprake is van ‘een samenkomen van mensen’. Hoe je dat beleeft - dat samenkomen op deze specifieke plek - probeer ik te tekenen.