Stadstekenaar: Utrechtsebaan / A12

Tekening 
Geplaatst:
A12_2000px_voor_internet.jpg

De stadstekenaar (2023-2025) Babette Wagenvoort tekent samenkomsten op Haagse plekken, iedere maand publiceren we er één. Deze keer: protesten op de A12 en Utrechtsebaan.

Begin van dit jaar blokkeerden demonstranten van Extinction Rebellion tweemaal de A12. Met de blokkades eist Extinction Rebellion dat er per direct wordt gestopt met de overheidssubsidies aan de fossiele industrie. Stadstekenaar Babette Wagenvoort brengt de verschillende stadia van de protesten samen in een nieuw beeld. Deze tekening is een collage van beide acties. Zowel de demonstranten die ter hoogte van het Ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer op de grond liggen in januari 2023, als ook het moment twee maanden later als de demonstranten door waterkanonnen bespoten worden, zittend op het wegdek van de Utrechtse baan bij het Malieveld.

Babette Wagenvoort ziet het als haar taak als stadstekenaar om Den Haag vanuit verschillende en het liefst onverwachte perspectieven te laten zien. Want hoe vaak zie je de stad door de ogen van iemand zittend op de A12? Om ook dat perspectief te kunnen laten zien maakt ze gebruik van beeldmateriaal van verschillende mensen die bij de protesten aanwezig waren.

De Haagse Stadstekenaar is een initiatief van de Gemeente Den Haag, het Haags Gemeentearchief en kunstruimte Nest.