Stadstekenaar: Regentesplein

Tekening 
Geplaatst:
Regentesseplein_kerstbomen_stadstekening_2023_1200px.jpg

De stadstekenaar (2023-2025) Babette Wagenvoort tekent samenkomsten op Haagse plekken, iedere maand publiceren we er één. Deze keer: Regentesseplein, een samenkomst van bomen.

Deze maand kun je je op Haagse straathoeken en pleinen heel even in het bos wanen. Maar tussen de blauwsparren, Nordmannen en andere dennenbomen staan warm geklede mensen klaar om een boom door een tunneltje op pootjes te halen en in een plastic net te vangen, zodat je ‘jouw boom’ makkelijk in auto of onder je arm kunt meenemen.

Bij aankomst in het tijdelijke bos op het Regentesseplein op een vroegdonkere middag, zag de stadstekenaar een rij dennenbomen naast elkaar tegen het hek opschurken, alsof ze gevangen waren genomen en voor straf achter een hek geplaatst. Het tegenovergestelde blijkt het geval. De hekken zijn een herinnering aan de kerstboomoorlogen uit de jaren 80, die voortkwamen uit de Haagse traditie om kerstbomen te ‘rausen’. Ze staan er om de kerstbomenjagers, die materiaal zoeken voor hun vreugdevuren tijdens de jaarwisseling, af te schrikken en het onvermijdelijke nog even uit te stellen tot na de kerst.