Oscar Santillán – TREELEMMA

Tentoonstelling in DICTU, in samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester

Externe locatie
Kunstenaar
  • Oscar Santillán

In opdracht van Rijksbouwmeester presenteert Nest de komende vier jaar zes solotentoonstellingen in het DICTU gebouw. In de volledig door glas ommuurde binnentuin van de Dienst ICT Uitvoering worden vanaf 2023 vier jaar lang zes verschillende solotentoonstellingen gepresenteerd.

Een curator nodigt in overeenstemming met de werknemers van DICTU iedere acht maanden een kunstenaar uit die nieuw werk ontwikkelt voor deze bijzondere locatie. De binnentuin is niet openbaar toegankelijk voor bezoekers, maar doordat de behuizing van de ruimte van glas is, is het van buitenaf wel mogelijk deze dag en nacht de bekijken.

De Binnentuin bevindt zich op een bijzondere plek in de stad. De groene oase is omgeven door asfalt en beton. Onder het gebouw door razen auto’s over de A12. Met het centraal station op steenworp afstand is het bruggebouw omgeven door ministeries en kantoorgebouwen. Deze omgeving maakt de binnentuin een absurdistisch kunstwerk op zich. Binnen het kunstprogramma wordt gezocht naar manieren waarop dit stukje artificiële natuur door ingrepen van kunstenaars wordt verheven of benadrukt.

#1 Oscar Santillán – TREELEMMA

De eerste kunstenaar is Oscar Santillán. Met een groep experts die gebruik maakt van diverse technologieën, waaronder blockchain, A.I. en verschillende programmeertalen ontwikkelde hij TREELEMMA. Het kunstwerk bouwt een brug tussen wereldwijde klimaatproblemen en de exploderende potentie van nieuwe technologieën.

Telkens wanneer ergens op aarde een bosbrand woedt wordt dit geregistreerd door satellieten. Die satellieten sturen gegevens door naar een vooraf getraind A.I.-systeem met de opdracht om een gedicht te schrijven voor dit stervende bos. De gedichten worden omgezet in digitale animaties en in real-time weergegeven op schermen in De Binnentuin. Ieder nieuw gedicht betekent een nieuwe bosbrand, ergens op aarde.

Elke animatie van een gedicht wordt omgezet in een NFT (een uniek in de blockchain opgeslagen bestand). Aangezien dit soort technologie niet willekeurig kan worden gewist, wordt elk gedicht ter herdenking van een bosbrand vastgelegd als een permanent overlijdensbericht. De NFT’s bevatten een uniek A.I.-gegenereerd gedicht; bovendien zullen de locatie en de datum van de brand voor iedereen toegankelijk zijn in de metadata van het NFT.

De TREELEMMA-reeks loopt momenteel het hele jaar 2023, van 1 januari tot 31 december. Dit project zal dus werken als een kalender van onze voortdurende klimaatcatastrofe.

De tentoonstelling TREELEMMA van Oscar Santillán is de eerste in een serie van zes solopresentaties in De Binnentuin, en is gecureerd door Daphne Verberg. De tentoonstellingen komen voort uit een samenwerking tussen Atelier Rijksbouwmeester en Nest.

Let op: deze tentoonstelling vindt niet plaats bij Nest, maar bij Dienst ICT Uitvoering (DICTU) in Den Haag. Het gebouw bevindt zich aan de Juliana van Stolberglaan 10 in Den Haag, maar is helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Mede mogelijk gemaakt door
  • DH_black.png
  • MFO_LOGO_RGB_ZWART_SMALL.png