Nest x Master Artistic Research

In 2022 en 2023 begeleidde Nest een jaarlijks tentoonstellingstraject voor de studenten van de Master Arstistic Research van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Eerste- en tweedejaars studenten van deze Master toonden gezamenlijk hun werk in de ruimtes van Nest. De studenten werden in dit traject begeleid tijdens studiobezoeken en lezingen van gastcuratoren.

Door gezamelijk verantwoordelijk te zijn voor het maken van een groepstentoonstelling leerden de studenten belangrijke lessen over het vertalen van artistiek onderzoek naar een fysieke tentoonstelling, publieksbemiddeling en prodcutie.

Voor kinderen, middelbare scholieren en (kunst)studenten organiseert Nest verschillende educatieprogramma’s.

Bij Nest wordt educatie in de breedste zin van het woord begrepen: door te leren, te kijken en te maken. We willen mensen op verschillende manieren laten leren en (kritisch) laten nadenken. Nest nodigt uit tot gesprekken met kunstenaars en discussies over de kunstwerken en actuele onderwerpen in onze tentoonstellingen. Dit doen we onder andere met workshops, rondleidingen en lezingen.

Nest ontwikkelt daarbij ook langdurige educatieve trajecten samen met instellingen (zoals met kunstacademies, het voorgezet- en basisonderwijs en andere partners) waarbij hedendaagse kunstenaars en denkers uitgenodigd worden om in de rol van mentor stappen en begeleiding te bieden in het proces van creëren en contextualiseren.